14 Mart 2010 Pazar

Pilates'in Tarihçesi ve Pilates Mucizesi

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen, herkesin dilinde dolaşan Pilates’in neredeyse 100 yıllık bir spor olduğunu biliyor muydunuz?


Hikayesi oldukça ilginç:

1880 yılında Almanya’da doğan Joseph Pilates, çocukluğunda ateşli romatizma, astım, raşitizm hastalıkları ile mücadele eder. Solunum sistemi problemleri dolayısıyla da zayıf bir bünyeye sahiptir.

Hastalıklar nedeniyle güçsüz ve çelimsiz kalan vücudunu geliştirerek hayat kalitesini artırmayı amaç edinen Pilates kayak, jimnastik, boks, eskrim gibi sporlarla yoğun bir şekilde ilgilenir. Yoga ve Zen Meditasyonunu keşfederek bunlardan öğrendiklerini diğer spor çalışmaları ile birleştirir.

Yıl 1912´yi gösterdiğinde , birkac sene oncesine kadar çelimsiz, hastalıklı bir vücuda sahip olan bir kişi olan Pilates`in İngiltere’de sirk cambazlığı yapacak derecede esnek ve güçlü hale gelerek harikulade bir değişim geçirdigini görüyoruz. Aynı dönemde boksörlük yaptığı ve İngiliz dedektiflere kendini koruma dersleri verdiği çeşitli dokümanlarda aktarılıyor.

Birinci Dünya Savaşı başladığında İngiltere’de bulunan Pilates, Lancaster bölgesinde Almanların gözaltında tutulduğu esir kampına alınır. Burada savaşta yaralanan ve sakat kalan askerlere hastabakıcılık yapar. Bu esnada, o güne kadar geliştirdiği ve ‘Kontroloji’ olarak isimlendirdiği tekniğini askerler üzerinde deneme fırsatı yakalar. İngiltere´de 1918´de pekçok kişinin ölümüne neden olan grip salgınından, Pilates ile çalışan hiçkimse etkilenmez. Bu durum bir mucize olarak adlandırılır ve Joseph Pilates'in egzersizleri, o günden sonra hayat kurtaran teknikler

olarak anılmaya başlanır.

Savaş sonrası Almanya'ya dönen Joseph Pilates, Almanya´da metodunu geliştirmeye devam eder.

1926 yılında Amerika’ya göç ederek NewYork’ta ilk stüdyosunu açar. Dönemin ünlü dansçıları, aktörleri ve atletleri arasında Pilates´in yöntemi giderek yaygınlaşır. Pilates’in ismi geliştirdiği tekniğe adını vererek günümüze kadar taşınır. Günümüzde Pilates hâlâ hastaneler ve fizik tedavi merkezleri nde rehabilitasyon amaçlı kullanılmaktadır.


Pilates Hikayem ve ‘Neden Pilates bu kadar çok sevildi?’

Benim Pilates’le tanışmam ise tamamen meraktan kaynaklanıyor. Pilates ile tanışmadan once, yıllarca spor yapmama rağmen bir türlü istediğim gibi bir vücuda sahip olamıyor, forma giremiyor, sırt ve bel ağrılarımdan muzdarip bir şekilde yaşıyordum. İlk Pilates dersimde ‘Hayatımın sporu bu olmalı!’ diye düşündüğümü bugün dahi çok net hatırlıyorum. Derken bu sevgi beni Pilates eğitmenliğine kadar taşıdı. Bir gün bu hikayeyi detaylandırmak üzere minik bir özet ile kapatıyorum bu kısmı :)

Bugüne kadar pek çok salonda dersler verdim, çok sayıda özel öğrencim oldu. İstinasız tüm öğrencilerimde karşılaştığım en temel problem olan duruş bozuklukları, hayat kalitemizi olumsuz etkileyen çok ciddi bir problem. Uzun süreler boyunca masa başında çalışmak, devamlı sabit pozisyonlarda vakit geçirmek gibi nedenler yüzünden çoğumuz boyun, bel ve sırt ağrıları ile bunların getirdiği ve muhtemelen farkında olmadığımız psikolojik sorunları devamlı olarak yaşıyoruz.

Pilates’i çok sevmemin en temel nedeni, duruş bozukluklarına en hızlı çözümü sunarak, öğrencilerimin hayat kalitesini inanılmaz şekilde değiştirmesi. Bu esnada vücudu hızlı bir şekilde forma sokması da cabası ki bu nedenle özellikle bayanlar tarafından çok seviliyor erkekler için geliştirilen bu teknik:)

Pilates’in temel faydalarını özetlemek gerekirse….

  • Duruş bozukluklarımızı hızlı bir şekilde ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor

  • Kaslarımızı şişirmeden şekillendiriyor ve gücümüzü artırıyor

  • Bedenimizi daha kuvvetli ve estetik bir görünüme kavuşturuyor

  • Bel, sırt ağrıları ile eklem problemlerimizi hafifletiyor

  • Bedenimizi çalıştırırken, zihnimizi de rahatlatarak psikolojimize iyi geliyor

  • Vücudumuzu kontrol edebilme yeteneğimizi geliştiriyor

  • Güç kazanırken esnekliğimizi de artırarak vücudumuzu doğru kullanmayı öğretiyor

  • Dinç bir zihin ve vücut ile kendimize güvenimizi artırıyor

Malum, bahar aylarına girdik, once ılık ılık, sonra da sıcacık havalar kapımızda...

İnce kıyafetlerin, daha da ilerleyen günlerde mayoların içerisinde formda bir vücut ise hepimizin hayali.

Belki bu dönemde, Pilates ile tanışmak ve bu etkili sporu hayatımıza dahil etmek kendinize verebileceğiniz çok güzel bir hediye olabilir.

Eğer siz de denemek isterseniz http://www.yogasala.com/ adresindeki Ders Programından ders saatlerime bakabilir, bu güzel sporu hayatınıza dahil ederek güzel sonuçlarını hep birlikte paylaşıp mutluluğunuza ortak olmama imkan verebilirsiniz.

Bir dahaki buluşmamıza kadar sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

Burcu Vurkaç -

Pilates Eğitmeni -

İstanbul, Mart

2010